Acul in carul cu fan
Anul trecut am intreprins cautari wikipediene in legatura cu Troia (cetatea aia in care Eric Bana s-a luptat cu Brade Pitt pentru Lenuta). Am aflat ca un nebun cu bani a cautat cetatea pana a gasit-o: Heinrich Schliemann. El s-a intalnit cu Frank Calvert, primul avea multi bani celalalt era arheolog. Si asa au gasit Troia.
Anul acesta profesoara de civilizatie latina ne tine un inceput de curs despre razboiaiele punice (Cartagina versus Roma)*. Eu pana acum spre rusinea mea nu stiam ce inseamna punic si credeam ca Hannibal e inrudit cu Attila. Nu, Hannibal este fiul lui Amilcar si un conducator punic (de armata, din Cartagina). Hannibal a plecat din Spania (unde se stabilise cu mercenarii lui) spre peninsula Italiei prin -218. Traverseaza Pireneii, se lupta cu romanii (care sunt varza) la Monaco (si ii bate de le suna apa in cap) si apoi traverseaza Alpii. Cu 40 de elefanti. Mie mi s-a parut ca Hannibal este super tare (bengos).
Profesoara a facut misto de bibliotecarii albi ca laptele (pleonasm?) care pleaca cu o editie bilingva a lui Titus Livius (mare istoric), un dictionar latin-limba de origine, si o palarie penibila. Ei cauta pe unde a trecut Hannibal cu elefantii acum 2200 de ani. Si sunt multi: atat francezi cat si nemti, italieni sau englezi. Eu mi-am propus sa intalnesc macar o data in viata o astfel de creatura. Oricum, viata nu seamana deloc cu Indiana Jones.


*3 razboiae -264:-241, -218:-201, -149;-146, Roma castiga intr-un sfarsit. Cartagina avea un imperiu economic, conducea Marea Mediterana, popor de exploratori, situata in N Africii.

0 commentaires:

Post a Comment

 

Flickr

study

Instagram