Sex


L'origine du monde de Gustave Courbet

Exista 3 opinii majore in filosofia occidentala in legatura cu acte trupesti:
Prima este cea a lui Kant "Luata in sine iubirea sexuala este o degradare a naturii umane deoarece in clipa in care o persoana devine obiect al dorintei celeilalte, toate motivele unei relatii morale inceteaza sa mai functioneze, deoarece ca obiect al dorintei altcuiva o persoana devine un lucru si poate fi tratata si folosita ca atare de oricine."
Kant pare sa descrie mai degraba un viol, ce-i drept. Ca un bun crestin si un moralist desavarsit el propune ca scapare o relatie contractuala bazata pe casatorie.
Desi el nu a incercat nici casatoria, nici sexul.
Cea de-a doua este a lui Platon ce considera ca iubirea sexuala este un pas pe scara perfectiunii.
Cea de-a treia opinie, asemanatoare cu a lui Platon, este formulata de Hobbes "Pofta pe care oamenii o numesc trupeasca este o placere a simturilor, dar nu numai atat, exista in ea de asemenea o incantare a mintii: caci ea consta in doua dorinte impreunate, a darui si a oferi placere, iar placerea pe care oamenii o au atunci cand primesc si ofera placere nu este a simturilor, ci oplacere sau bucurie a mintii ce consta in imaginarea puterii pe care o au de a oferi atata placere."
In amalgamul de idei si opinii intre accept si refuz intra traditia crestina a pacatului, ce are o pondere importanta la Kant spre deosebire de Platon si Hobbes.

Addendum: Sex vine de la sexus (adica gen masc sau fem). Sexus e legat etimologic de diferentiere, de o ruptura. Se intelege de ce oamenii au preferat in Evul Mediu diferentierea intre sexe ca terment pentru "iubirea trupeasca" in loc de coitus (imperechere, adunare).

Surse: Dictionarul de termeni filosofici si za Wiki.

6 commentaires:

 1. Am mancat, bagati-as sarme in nas, si scuze de exprimare!

  ReplyDelete
 2. Apreciaza realismul lui Courbet in poza pana te duc la muzeu.

  ReplyDelete
 3. 1. vreau sa fiu acolo sa-i vad faza cand vede poza :D sa stii andrei, si pe mine tot ami m-a dus la tabloul asta! e genial: in jurul lui sunt multi oameni care se fac ca se uita la alte tablouri :))

  2. mi-ai dat o idee geniala de discutie, we have to talk about it ( sa-i spune "Sex Talk 2" continuarea discutiei de pe pod din paris - nu mai stiu numele podului, and that's a pitty)

  miss u
  ***

  ReplyDelete
 4. ce discutie? nu mai tin minte nimic... miss you 2; apropo de cand ai facebook comentezi mai mult. aplaud initiativa.

  ReplyDelete
 5. dude, nu se poate sa uiti seara cu vin, mikados, si turn!!! Le vin caché???
  si stii cand ne intorceam acasa, am trecut pe un pod unde ne-am oprit sa fumam si sa vorbim ;)

  cum spune andrei, ma las de fb si ma apuc de commentat pe bloguri, not good!

  ReplyDelete
 6. andrei spune asta? speram sa fiu prima :( ;nu imi aduc aminte ce am vb in seara aia, sincer dar stiu la ce seara te referi :D

  ReplyDelete

 

Flickr

study

Instagram