Cartea (3) - Cathedral de Raymond Carver


Pentru detalii despre nuvela aici si aici.
Cathedral este un volum de nuvele de-al unui autor american aparent obscur.

1. Incadrare literara
Raymond Carver este postmodernist. Stiu, aici apare Cartarescu prin memoria unora. Insa postmodernismul, dupa cum am aflat acum cateva luni , este, din punct de vedere literar la fel de divers ca barocul. Asadar Carver este un autor american cu un stil aparte, extraordinar de epurat

2. Synopsis
Fiecare nuvela trateaza nefericirea tragica a cuplurilor ca ultima sa incerce sa remedieze un pic fatalitatea volumului. Totul intr-o nota hyper-realista ce da impresia de-a lungul naratiunii de iregularitate, de neliniste fara sa dea vreo cauza reala. Atentie celor ce vor sa citeasca, multe nuvele nu ofera nici macar un deznodamant.

3. Critica
Se pare ca in voga pentru postmodernism este sa lase nu numai povestea neterminata, cat si intreaga ideatica a textului. Motiv de frustrare si nemultumire pentru cititor.
Probabil, desi este o presupunere, autorul vrea sa ne ofere gustul amar al vietii lui: Casatorit la 19 ani cu 2 copii pana la 21, el nu gaseste timpul pentru a scrie tragandu-se dintr-o familie de fermieri. Studii face pe la 40 de ani. Evolutia lui in literatura americana (anii 80) este lenta si anevoiasa dar sigura.


Oricum, o carte dificila pentru cine vrea sa-si bata capul.

0 commentaires:

Post a Comment

 

Flickr

study

Instagram