Rusine sa-mi fie!

IMG_4176 Doua articole m-au fascinat in ultimele luni. Poate doar pentru ca nu citesc ziarele indeajuns de des (pana si Twilight pare mai interesant cateodata) abia acum citesc noi articole despre Romania.
Primul articol vine din Money Express (ro), aterizeaza in Courrier International (fr) si este preluat de propriul ziar de metrou parizian, Direct Matin. Aparent dintre toate articolele diverse din Courrier International tocmai cel ce detaliaza situatia catastrofica a sistemul sanitar romanesc este preluat de presa din Franta. Al doilea articol apare pe site-ul francez rue89.fr, aici, si este preluat de Mediafax si de Antena 3, aici, (sa nu uitam de afilierea CNN ca fara ea nu se poate). Articolul reprezinta o culme a ceea ce declaratiile actualului ministru de interne (Claude Gueant) au sadit in sufletul francezilor: 10% din delincventa din Franta este cauzata de romani - zic bine romani caci francezii nu pot face diferenta intre etnii - si mai bine de jumatate sunt minori. 3 tineri romani sunt acuzati de un francez ca i-au furat iPhone-ul doar din cauza nationalitatii. Urmeaza un mini-proces si diverse afirmatii xenofobe si rasiste. Problema domnului ministru este cum sa trimita cei aproape 4000 de minori pe care dansul i-a numarat inapoi in Romania. Si se loveste de diverse proceduri, ca atare trimite vreo 40. Catalin Predouiu, omologul sau, se plange ca de cativa ani astfel de afirmatii sunt banale pentru reprezentantii francezi iar acestia au trimis anual in jur de 40 de cereri de repatriere pt minori, nu au continuat procedura pentru numirea unui magistrat roman care sa se ocupe de aceste cazuri si in mod curent nu specifica cat de bine se desfasoara cooperarea intre fortele de ordine franceze si romane - avand in vedere ca ofiteri romani se afla in zona pariziana pentru a ajuta. Romanii se plang pe langa articole astfel:
Dani 20 septembrie 2011 Francezii urlau acum cativa ani ca nu le dam drepturi tiganilor. Acum sa le de-a ei Ș))
Justitiarul 18 septembrie 2011:Nu avem politica externa buna. Nici in tara si nici in strainatate statul nu ne apara interesele, din contra, statul e cel mai mare dusman. Apoi vis a vis de tigani, ei nu platesc taxe scolare, nu platesc impozite, beneficiaza de ajutor social, nu muncesc, fura, se bat, isi casatoresc copii minori fiind. Ma refer la toti pe care personal ii cunosc. Ei nu sunt discriminati, noi suntem discriminati, si cel mai rau ne complacem, suntem pasivi. Inca nu a existat nici o reactie a ambasadei cu privire la acest incident.
clau 16 septembrie 2011 sa dea statul francez in judecata si de fiecare data cand vad cate un tigan ca cerseste sau fura sa-i dea macar o palma!!! la fel sa faca si ceilalti romani cinstiti din vest ar fi bine

In mare nu as avea nimic impotriva acestor plangeri daca ele ar avea vreun sens. Nu exista urma de intelegere din partea campurilor adverse. Atunci cand se cere sa se dea in judecata un stat... sau o reactie din partea autoritatilor... La urma urmei consider ca afirmatiile din Liberation ale ministrului nostru sunt decente. In general afirmatiile autoritatilor romane sunt decente: ce altceva ar putea spune ai nostrii cand stiu ca nu ii pot supara pe francezi ca cine stie cand vor avea nevoie de ajutorul rau.
Intre timp calitatea de viata a romanilor de afara scade. Eu cred ca scade din cauza diverselor comentarii stupide ale romanilor de pe site-uri, ca nu ai cum sa nu te ei de cap cand citesti comentariile de mai sus si din cauza afirmatiilor diversilor politicieni francezi sau straini - cred ca acest caz poate fi extrapolat.
Nu ne ramane decat sa ne comportam cu decenta si cu respect. Da, este umilitor dar daca facem pe nesimtitii pe net, e de mai mare ajutor? Intre timp am scris o lucrare la facultate pe acest subiect si sper ca va fi apreciata pentru onestitatea ei. Si ea va fi mica doza de razbunare de care aveam nevoie.

0 commentaires:

Post a Comment

 

Flickr

study

Instagram